Penyandang kerusi DUN Mulu taruhan GPS dalam PRN Sarawak

MULU - Gabungan Parti Sarawak (GPS) memberikan kepercayaan kepada penyandang kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Mulu, Datuk Gerawat Gala untuk mempertahankan kerusi DUN itu pada Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-12.

Pengerusinya yang juga Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata, GPS mempunyai perancangan untuk meningkatkan aktiviti sosioekonomi di Mulu yang merupakan kawasan DUN di bawah Parlimen Baram dan Gerawat telah menjalin kerjasama yang baik dengan Ahli Parlimen kawasan itu, Anyi Ngau.

“Dengan adanya kerjasama antara Datuk Gerawat dengan Tuan Anyi, saya yakin kawasan Baram menerusi Agensi Pembangunan Tanah Tinggi (HDA) akan kita bangunkan dengan tersusun termasuklah kawasan Mulu yang sudah dinaik taraf sebagai daerah kecil,” katanya berucap pada Majlis Pecah Tanah Projek Pembangunan Pusat Khidmat Mulu di sini pada Khamis.

Abang Johari menjelaskan, jika terus diberikan kepercayaan menerajui pentadbiran Sarawak, GPS merancang untuk membina jalan raya bagi menghubungkan beberapa penempatan di Mulu dengan bandar raya Miri dalam tempoh lima tahun.

Beliau berkata, berdasarkan perancangan Jabatan Kerja Raya (JKR), jalan raya itu membolehkan perjalanan darat antara bandar raya Miri dan penempatan berdekatan Mulu mengambil masa satu jam 40 minit.

Menurut beliau, pada masa ini faktor cuaca banyak mempengaruhi tempoh perjalanan antara Miri dan Mulu yang ketika ini paling cepat hanya dapat dihubungi menggunakan pengangkutan udara.

“Kita akan buka kawasan Baram ini dari Miri ke Marudi dan dari Marudi ke Long Terawan. Dari Long Terawan nanti kita akan (buat jalan raya) ke Long Iman. Anda bayangkan dapat memandu kereta dari bandar raya Miri ke Long Terawan,” katanya. - Bernama