Pas adakan mesyuarat khas pembentukan kerajaan Kedah

KUALA TERENGGANU - Pas  akan mengadakan satu mesyuarat khas bagi menentukan bentuk kerjasama sama ada dengan BN  atau Pakatan Harapan (Harapan) untuk memudahkan penubuhan kerajaan Kedah dalam masa terdekat.

Presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata pada masa ini, semua parti yang bertanding di Kedah tidak dapat menubuhkan kerajaan kerana tiada pihak berjaya mendapat majoriti mudah pada PRU14.

"Kita menjadi penentu dalam pembentukan kerajaan Kedah dan kita akan bincang dalam mesyuarat khusus di peringkat pusat.

"InsyaAllah kita akan jemput kepimpinan pusat seberapa segera," katanya ketika ditemui pemberita selepas Majlis Angkat Sumpah Menteri Besar Terengganu di Istana Syarqiyyah, Chendering di sini, malam tadi.

Ditanya pihak mana lebih menjadi keutamaan dalam kerjasama itu, Abdul Hadi berkata Pas akan melihat kecenderungan pihak boleh menyesuaikan polisi mereka dengan dasar Islam yang menjadi pegangan Pas.

"Pas ada dasarnya dan kita ada majlis syura berdasarkan Islam...kita akan lihat mana (parti) yang lebih memberi kebaikan kepada Islam dan rakyat," katanya.

Daripada 36 kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) di Kedah, PKR memenangi 18 kerusi, Pas (15) dan BN memperoleh tiga kerusi. - Bernama

Abdul Hadi AwangKuala Terengganu Pas
ARTIKEL BERKAITAN YANG PATUT ANDA BACA :