Pertembungan empat penjuru di Pekan

PEKAN -  Kerusi Parlimen P085 Pekan menyaksikan pertembungan empat penjuru bagi  PRU14, 9 Mei depan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang mempertahankan kerusi Parlimen Pekan sejak tahun 1976 berhadapan saingan calon PKR iaitu ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu yang  juga cucu Tun Ghaffar Baba, Mohamad Zahid Mat Arip.

Najib turut berdepan Yang Dipertua Pas Pekan, Kapten (B) Ahiatudin Daud.

Turut bertanding calon bebas Datuk Paduka Kadir Sainudin, seorang ahli perniagaan berusia 39 tahun berasal dari Johor.

Pengumuman rasmi senarai calon tersebut  dibuat Pegawai Pengurus Pilihan Raya Md Yusli Ibrahim Mohd Yunus, kira-kira jam 11.35 pagi, di Padang Arena Mahkota, di sini, hari ini.

Dalam pada itu, empat kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di bawah Parlimen Pekan pula menyaksikan pertandingan tiga penjuru.

Kerusi Dun Pulau Manis N20 menyaksikan penyandangnya, Datuk Khairuddin Mahmod (BN) dicabar calon Pas, Kapten (B) Zainuddin Noh dan calon Dap, Abu Bakar Lebai Sudin.

Untuk kerusi Dun Peramu Jaya N21 pula, Datuk Seri Sh Mohmed Puzi Sh Ali dicabar Datuk Salim Abdul Majid (Bersatu) dan Abu Kassim Manaf (Pas).

Kerusi Dun Bebar N22, BN diwakili penyandang kerusi itu, Datuk Mohd Fakhruddin Mohd Ariff berdepan calon Pas, Mohd Nazhar Othman dan Afif Syairol Abdul Rahim (Bersatu).

Bagi kerusi Dun Chini N23, penyandangnya, Datuk Seri Abu Bakar Harun bakal dicabar Mohd Fadhil Noor Abdul Karim (Pas) dan Mohamad Razali Ithnain (PKR).

Ketika proses penamaan calon, kira-kira 6,000 penyokong parti-parti yang bertanding telah berkumpul di padang itu sejak jam 7 pagi tadi.

Sementara itu, ketika pengumuman penyokong parti yang bertanding di kawasan Parlimen dan Dun tidak henti-henti melaungkan slogan masing-masing, namun pasukan keselamatan yang dapat mengawal keadaan dengan baik.

Mereka (penyokong) ada yang berteriak 'Hidup PM, Hidup BN', manakala penyokong pembangkang melaungkan 'Reformasi' dan 'Allahu Akbar'.   

Mohd Najib Abdul RazakAhiatudin DaudMohamad Zahid Mat AripPekan