Pengundi PRK DUN Slim diingat pakai pelitup muka

TANJUNG MALIM - Pengundi pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Slim diingatkan supaya memberi perhatian serius terhadap pemakaian pelitup muka ekoran keadaan yang mungkin sesak di pusat mengundi, yang menyukarkan untuk melakukan penjarakkan fizikal.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pemakaian pelitup muka amat penting dalam keadaan bersesak di tempat awam bagi mengelakkan penularan wabak koronavirus (Covid-19).

"Saya percaya (mungkin) sukar untuk mengamalkan penjarakkan fizikal dalam keadaan begini tetapi saya harap semua pihak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) dengan memakai pelitup muka,” katanya ketika ditemui pemberita selepas membuat tinjauan di pusat mengundi Sekolah Kebangsaan Aminudin Baki dekat sini hari ini.

Bagaimanapun, beliau tetap berharap setiap pengundi dapat memastikan penjarakkan fizikal mengikut SOP di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).

Menurut Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), 29 peratus daripada 22,749 pengundi telah menunaikan hak mereka setakat jam 11 pagi tadi.

Pengundian PRK DUN Slim hari ini melibatkan pertandingan tiga penjuru antara calon Barisan Nasional (BN), Mohd Zaidi Aziz dengan dua calon Bebas iaitu peguam, Amir Khusyairi Mohamad Tanusi mewakili Parti Pejuang Tanah air (Pejuang) yang masih dalam proses pendaftaran serta bekas guru S Santharasekaran. - Bernama

pelitup muka Ismail Sabri Yaakob Covid-19 PRK DUN Slim
ARTIKEL BERKAITAN YANG PATUT ANDA BACA :