Nurul Izzah Anwar

Yang Berhormat Nurul Izzah binti Anwar merupakan ahli politik Malaysia dan anak sulung kepada pasangan Datuk Seri Anwar Ibrahim (ketua de facto Pakatan Rakyat), juga bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia (1993-1998) dan Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail, yang merangkap sebagai Presiden Parti Keadilan Rakyat Malaysia (PKR). Beliau merupakan Ahli Parlimen Lembah Pantai.

Ahli Parlimen untuk P121 Lembah Pantai, Kuala Lumpur: 8 Mac 2008

Parti Gabungan: Pakatan Harapan
Parti: PKR
Kerusi: P44 Permatang Pauh
Pilihan Raya Umum Terbaru: PRU14
Sejarah PRU:
  • PRU12- P121 Lembah Pantai
  • PRU13- P121 Lembah Pantai
  • PRU14- P44 Permatang Pauh
  • Ijazah Sarjana (MA) di School of Advanced International Studies (SAIS), Universiti Johns Hopkins, Washingto
  • Nurul Izzah mendapat pendidikan di Sekolah Kebangsaan Bukit Damansara, Kuala Lumpur. Ketika pendidikan menengah, Nurul Izzah bersekolah di Sekolah Menengah Sri Bandaraya dan Sekolah Menengah Assunta, Petaling Jaya, Kuala Lumpur.
  • Di peringkat universiti, Nurul Izzah menyambung pelajaran di Universiti Teknologi Petronas di Tronoh, Perak. Tetapi kemudian berpindah ke Universiti Tenaga Nasional di Bangi dalam jurusan kejuruteraan elektrik dan elektronik dan menerima ijazah pertamanya pada tahun 2004. Seterusnya menyambung pengajian Ijazah Sarjana (MA) di School of Advanced International Studies (SAIS), Universiti Johns Hopkins, Washington di dalam bidang Kajian Asia Tenggara, Hubungan Antarabangsa dan tamat pengajian pada Mei 2007.