ZULKEFLI HJ MUSTAFFA

 Zulkefli Mustafa merupakan calon BEBAS bertanding bagi kerusi ParlimenP98(GOMBAK) pada Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-15. DATO’ IR. HJ. ZULKEFLI HJ. MUSTAFFA mempunyai lebih 28 tahun pengalaman bekerja dalam bidang Kejuruteraan Awam. Beliau memperolehi Ijazah Sarjana Muda Sains dalam Kejuruteraan Awam dari Universiti Pittsburgh, Amerika Syarikat pada tahun 1989, dan Ijazah Sarjana dalam Kejuruteraan Mekanik Batu dan Asas dari Universiti Newcastle-upon-Tyne, UK pada tahun 1994.

Dato’ Ir. Penglibatan Zulkefli dalam bidang Kejuruteraan Awam bermula pada tahun 1989 sebagai Jurutera Projek dengan sebuah syarikat pembinaan. Pada tahun 1992, beliau menyertai Paving Automation Technology International (PATI) sebagai Penolong Pengurus Kontrak dan berkhidmat selama 3 tahun.
Sebelum menyertai firma ditubuhkan HLA Associates Sdn Bhd pada 1996 sebagai Jurutera Reka Bentuk, beliau telah bekerja dengan firma perunding sebagai Jurutera Residen untuk pembinaan dan penyiapan Institut Teknologi MARA, Kampus Cawangan Perak (Fasa 1) di Sri Iskandar, Perak.

Pencapaian
Kerjaya:

bekerja dalam pelbagai kapasiti daripada Jurutera Reka Bentuk kepada Pengarah Bersekutu, dan telah memperoleh pengalaman yang luas dalam perancangan dan pengurusan projek bagi kerja-kerja kejuruteraan berskala besar, reka bentuk terperinci bagi kerja-kerja infrastruktur, struktur dan geoteknikal serta penyeliaan kerja-kerja kejuruteraan awam. Pada Jun, 2004 beliau membentuk ZHL Engineers Sdn Bhd. Beliau bertanggungjawab ke atas hala tuju keseluruhan ZHL Engineers Sdn Bhd dan mengetuai pasukan pengarah, profesional, separa profesional dan kakitangan pentadbiran yang kukuh.

Pendidikan:
  •  Bachelor of Science in Civil Engineering Degree from the University of Pittsburgh, USA
  • Master’s Degree in Rock Mechanics and Foundation Engineering from the University of Newcastle-upon-Tyne, UK
Penglibatan Politik
Manifesto:
Parti Gabungan: BEBAS
Parti: BEBAS
Pilihan Raya Umum Terbaru: PRU15

Kerusi Bertanding PARLIMEN:
  • PRU15- P98 Gombak

Kerusi Bertanding DUN: Tiada