Nordin Salleh

Nordin Salleh pernah menyandang Adun Sungai Pinang, Tumpat (1990), Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Ketua Bahagian PPBM Tumpat

Pencapaian
Kerjaya:

Pegawai di MAJLIS AMANAH RAKYAT (MARA)

** terlibat secara langsung dalam inisiatif pendidikan bumiputra melalui program biasiswa kpd pelajar ke UK, Australia dan AS

** salah seorg "consultant team" yg ditugaskan untuk merangka dasar dan polisi untuk penubuhan INSTITUT TEKNOLOGI MARA (ITM)

Manager di ICI International posted in Slough London United Kingdom dan Calcutta India

Management Consultant di LEMBAGA LETRIK NEGARA (LLN)

** fokus dalam program untuk "malaysianised" LLN dengan melahirkan pegawai-pegawai dan engineer tempatan untuk terlibat secara langsung di dalam urustadbir korporat.

Pengurus Besar KELANTAN STATE ECONOMIC DEVELOPMENT (SEDC)

** merupakan Pengurus Besar yg termuda pernah dilantik di jawatan tertinggi SEDC diseluroh negara, berumur 31tahun. Antara kejayaan2 penting semasa perkhidmatan ialah memacu dn perkasa subsidiari2 SEDC yg berupaya menjana keuntungan tinggi kpd pendapatan negeri spt Great Eastern Mills, Ladang Sungai Terah, Kijang Kuari dan Kelantan Baja Corporation (KBC).

EXECUTIVE CHAIRMAN WING TIEK HOLDINGS BERHAD 

** public listed company 

** mengetuai "projek khas" di dalam restructuring excercise bagi memulihkan syarikat tersebut. usaha tersebut mendapat pengiktirafan daripada sebuah badan inisiatif yang bekerjasama dengan UNITED NATION di dlm mengkaji perkembangan dan inisiatif2 baru dalam corporate management diseluroh dunia setelah melalui global financial crisis. Datuk Nordin Salleh menjadi kebanggaan negara apabila dipilih oleh BUSINESS INITIATIVE DIRECTIONS (BID) untuk menerima INTERNATIONAL ARCH of EUROPE AWARD (IAE) 2001 di Frankfurt Germany. 

- DIRECTOR of SABAH SHIPYARD BHD

Pendidikan:

Pendidikan Awal di GOVERNMENT ENGLISH SCHOOL TUMPAT (GEST)

MALAY COLLEGE KUALA KANGSAR (MCKK)

BA Hons Economics UNIVERSITI MALAYA

Post Grad in Business Administration (MBA) di QUEEN'S UNIVERSITY BELFAST (UNITED KINGDOM)

** dipilih sbg "commonwealth's scholar" dlm program biasiswa Commonwealth.

Penglibatan Politik
Manifesto:
Parti Gabungan: Pakatan Harapan
Parti: PKR
Pilihan Raya Umum Terbaru: PRU14

Kerusi Bertanding PARLIMEN:
  • PRU14- P19 Tumpat

Kerusi Bertanding DUN:
  • PRU12- P10 Kuala Kedah N16 Kubang Rotan