Noor Amin Ahmad

Meminati politik sejak zaman sekolah, bakat kepimpinan Ahli Parlimen Kangar, Noor Amin Ahmad ini semakin menyerlah ketika menyambung pengajian di Universiti Putra Malaysia (UPM).

Berusia 39 tahun, pemimpin muda ini dikira bertuah setelah cubaan pertama kali bertanding di kerusi Parlimen Kangar pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) pada 2018 membawa kemenangan.

Noor Amin daripada Pakatan Harapan menang dengan mendapat 20,909 undian ketika menentang Ramli Shariff daripada parti Barisan Nasional yang mendapat 15,306 undi. 

Majoriti undi sebanyak 5,603.  

Pemilik ijazah sarjana muda Sains Perhutanan (Pengurusan Sumber Rekreasi Luar) dari UPM aktif berpolitik ketika di universiti hingga diangkat menjadi pemimpin mahasiswa di pelbagai peringkat dan pernah mendapat undi tertinggi dalam Pilihan Raya Kampus UPM pada 2004.

Setelah menamatkan pengajian pada 2006, beliau berkhidmat sebagai pembantu penyelidik di Fakulti Perhutanan, UPM hingga 2007. 

Beliau kemudiannya menjadi penyelidik di badan pemikir Malaysia Think Tank, London selama dua tahun sebelum menjadi penyelaras Kajian Islam dan Demokrasi di Malaysia pada 2009.

Ia merupakan projek kerjasama penyelidikan Merdeka Center, Institut Antarabangsa Pemikiran dan Ketamadunan Islam (ISTAC), Institut Antarabangsa Pengajian Kemajuan Islam (IAIS) dan Pusat Kajian Dasar Awam (CPPS).

Pada 2010, beliau menjadi pegawai komunikasi kepada Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang ketika itu menjadi Menteri Besar Selangor sebelum dilantik sebagai 
Pengurus Operasi dan Projek, Institut Hal Ehwal Demokrasi dan Ekonomi (IDEAS) pada 2012.

IDEAS dinobatkan  sebagai badan pemikir baru terbaik di Asia dan kelima terbaik di dunia pada 2013. 
Beliau juga pengasas Institut Kajian Kepimpinan dan Pembangunan (LEAD) pada 2014.

Anak jati Kangar ini mendirikan rumah tangga dengan 

Siti Kamariah Ahmad Subki.

Selain aktif dalam politik, beliau juga giat menghasilkan buku berkaitan alam sekitar.

Sejak 2010, beliau telah menghasilkan tiga buah buku berjudul Pemanasan Global dan Perubahan Iklim, Ekonomi Pasaran Sosial: Alternatif untuk Malaysia? dan Kelestarian: Manusia, Pembangunan dan Alam Sekitar.

Noor Amin turut menterjemah lebih 10 buah buku termasuk tiga jilid biografi Abraham Lincoln setebal lebih 1,500 muka surat selain buku Ladang Kebebasan, Sejarah Awal Politik Amerika Syarikat dan Asal-usul Golongan Kiri Melayu. 

Beliau pernah dipilih menyertai program Majlis Pemimpin Politik Muda Amerika (ACYPL), Amerika Syarikat; Program Kepimpinan Asia Pasifik (APLP) di bawah projek Bali Democracyl Institut Ekonomi Politik Asia (AIPE) kerjasama antara Georgetown University dan University of Hong Kong serta Institut Kepimpinan Antarabangsa (IAF), Jerman.

Pernah membentang kertas kerja dan pandangan beliau dalam pelbagai seminar, bengkel dan program antaranya di Amerika Syarikat, Jerman, Hong Kong, India, Senegal, Indonesia dan Filipina.

Sebenarnya sudah ratusan tulisan beliau mengenai politik, ekonomi, sejarah, agama dan anak muda pernah disiarkan oleh pelbagai media cetak serta media digital. 

Di peringkat Parlimen, beliau mempengerusikan Kaukus Ahli Parlimen Muda Dewan Rakyat dan pernah menganggotai Ahli Jawatankuasa Pilihan Khas Belanjawan. 

Falsafah beliau ialah "masalah datang kepada kita bukan untuk mematikan langkah perjuangan, tetapi untuk mengetuk kesedaran, keikhlasan, kebijaksanaan dan keberanian kita untuk mengatasinya".

ARTIKEL BERKAITAN:

Cerita Amin kenapa saya jadi YB

 

Pencapaian
Kerjaya:
 • Ahli Parlimen Kangar (2018 hingga kini) 
 • Pengasas LEAD (2014)
 • Pengurus Operasi dan Projek, Institut Hal Ehwal Demokrasi dan Ekonomi (IDEAS) (2012-2013)
 • Pegawai Komunikasi kepada Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim (2010-2012)
 • Penyelaras Kajian Islam dan Demokrasi di Malaysia (2009-2010)
 • Penyelidik di badan pemikir Malaysia Think Tank, London (2007-2009)
 • Pembantu penyelidik di Fakulti Perhutanan, UPM (2007)

Jawatan dalam parti:

 • Ketua Cabang PKR (2018 hingga kini)
 • Ketua Biro Latihan, Angkatan Muda PKR (2014-2018)
Pendidikan:
 • Ijazah Sarjana Muda Sains Perhutanan (Pengurusan Sumber Rekreasi Luar), UPM (2003-2006)
 • Diploma Perhutanan, UPM (2000-2003)
 • SMK Derma, Kangar (1995-2000)
 • SK Seri Indera, Kangar (1989-1994)
Penglibatan Politik
Manifesto:
Parti Gabungan: Pakatan Harapan
Parti: PKR
Pilihan Raya Umum Terbaru: PRU14

Kerusi Bertanding PARLIMEN:
 • PRU14- P2 Kangar

Kerusi Bertanding DUN:
 • PRU13- P2 Kangar N9 Kuala Perlis